Mitt tenta-p

Färglagd 2015-10-27

Mitt första tenta-p är nu över! Och jag överlevde! Tänkte snabbt dela med mig om hur jag lyckades med just detta - i listform, givetvis.
 

Plugga tillsammans

Otroligt viktigt för att hålla motivationen uppe. Fastnar man och inte förstår har man folk omkring som kan hjälpa till och förklara. Jag har även märkt att det är betydligt svårare att prokastinera när man sitter tillsammans med andra. Det är inte lika lockande.

Korta pass med planerade pauser

När jag och mina kompisar satt och pluggade körde vi på "25+5-metoden". 25 min då det endast står matte på agendan som sedan följs av 5 min då vi får prata om allt annat än matte. På dessa raster blev det allt från skvaller till hänga gubbe och jonglering.
 

Musik i bakgrunden

För mig är musik viktigt när jag pluggar ensam. Jag skulle aldrig kunna sitta ensam och plugga i tystnad, då skulle mina tankar fokusera på allt annat än vad de borde. Klassisk musik har jag kört på länge då det inte lockar till att sjunga med i texten. Den senaste veckan har dock högtalarna spottat ut lite annat, nämligen de låtar som ska vara med i det spex jag är med och sätter upp i höst. Brukar som sagt hålla mig till musik utan sång då jag omöjligt kan hålla mig för att sjunga med, men jag har märkt att det inte har stört mig att jag sjunger med. Tror att det beror på att det är matte som jag har tentapluggat och inte något "läsa jättemycket i den här jättetunga boken"-ämne.
 
När vi har suttit tillsammans och pluggat är det många som har musik i sina öron. Bara för att vi sitter tillsammans och pluggar betyder det inte att vi sitter och pluggar tillsammans. Vi är sociala i rasterna eller när vi sitter och diskuterar någon lösning, resten av tiden är musik en bra avskiljare.
 

Färgkodning

Du går inte på gymnasiet längre. Du har köpt den här boken! Du FÅR använda överstrykningspennor. Gör det! Jag har gått igenom hela boken och markerat viktiga, intressanta och hjälpsamma saker, vilket inte minst underlättar när man bläddrar igenom boken för att leta efter något speciellt. Under föreläsningarna har jag använt mig av en flerfärgsbläckpenna och skapat min egna färgkodning för att skilja på olika typer av information. Samma färger (ungefär) har jag använt i boken så att jag vet vilken färg jag ska leta efter. Svart/gult för definitioner. Grönt för exempel. Blått för satser. Rött/orange för bevis.
 
Kan kombineras med frukost!

Glosor

Jag har alltid svårast för begreppen. Oftast vet jag hur jag använder dem, men glömmer lätt bort namnen på dem. Därför gick jag igenom alla föreläsningsanteckningar och sammanfattade alla begrepp till en liten glos-/ordlista. Chockad insåg jag att det blev fyra A4-sidor med totalt 63 begrepp. Detta visar dessutom svart på vitt hur mycket jag faktiskt har lärt mig på dessa två månaderna.
 

Gamla tentor

Mycket mycket viktigt för att lära sig hur frågorna ser ut, hur de är ställda och ungefär vad som brukar komma.
 

FIKA!

En påse gifflar för 10 kr. Det är som om Hemköp vet vilken vecka det är. Det har heller inte skadat att jag hade några påsar med muffins i kylen. Det har blivit mycket småätande under den här veckan men sånt är bara att acceptera. På tentan idag tog jag med mig en matlåda fylld med vindruvor, småtomater och hallon. Ska man småäta ska man göra det bra!
 

Lägg ner pennan och gå ut

Ta en promenad! Spring. Cykla. ANDAS. Slappna av.

Släpp allt helt och hållet och lek

Alla kanske inte har släkt i närheten som ska spendera en eftermiddag på ett lekland, men något finns det alltid att göra! Samla ihop gänget och spela kubb, träna, måla, sy fast märken på åvven, meditera. Var kreativ! Även ifall det är viktigt att plugga mycket och effektivt så är det minst lika viktigt att låta sig ta en rejäl paus så att hjärnan inte sprängs.
 

Fira

Nu kommer vi till det bästa! Belöning! Du får göra vad du vill, så vad gör jag? Drar med mig vännerna och sätter mig och målar med akvarellfärger till stämningsmusik. Ikväll blir det restaurangbesök och myshäng!